Howto use the CyberGround DNSBL #1

Beküldve: 2015-08-26 Beküldte: Darwick

A spam listákat (DNSBL vagy RBL) több módon is fel lehet használni a levelezés (SMTP forgalom) során. Az egyik ilyen megoldás, amikor SMTP időben egyből ellenőrizzük, hogy a küldő levelezőserver létezik-e spam listán. Most ezt a módszert kívánjuk bemutatni néhány levelezőserver példával.

Postfix

Napjainkban a leggyakrabban használt SMTP server unix rendszerek alatt. Egyszerű és nagyszerű, semmi bonyodalmat nem szokott jelenteni a használata. Feltételezzük, hogy a postfix konfigurációs fileok elhelyezkedése ismert a beállítani kívánt rendszeren.

A main.cf file legvégére kell elhelyezni a következő blokkot:

smtpd_recipient_restrictions =
reject_rbl_client dnsbl.cyberground.hu,
permit

Előfordulhat, hogy az adott blokk már létezik a configban és az is lehet, hogy tartalmaz már spam lista bejegyzéseket is. Ebben az esetben közéjük kell szúrni a mienket is: reject_rbl_client dnsbl.cyberground.hu
A konfigurációs file módosítása után a postfixot újra kell indítani és a változtatások máris életbe léptek.

Exim

Sűrűn használt SMTP server unix rendszereken, ami szinte mindent tud, amit egy komlett levelezés kiszolgáló tudhat. Az SMTP funkciókon messze túlmutat a lehetőségeket tekintve, ennek megfelelően a konfigurációja is igen bonyolult. Feltételezzük, hogy az exim konfigurációs fileok elhelyezkedése ismert a beállítani kívánt rendszeren.

Az exim config blokkokból épül fel, ebben az esetben a 2. blokkot, az ACL -t kell megkeresni. Ott a deny részhez kell elhelyezni: dnslists = dnsbl.cyberground.hu
Amennyiben létezik már ilyen bejegyzés, a listákat kettősponttal kell elválasztani és a dnsbl.cyberground.hu -t mögé írni. Egy példa konfiguráció így nézhet ki az adott blokkon belül:

deny message = ${sender_host_address} is listed at ${dnslist_domain}; See ${dnslist_text}
!hosts = +relay_hosts
!authenticated = *
dnslists = dnsbl.cyberground.hu

Vissza a hírekhez