ABOUT US


Kik vagyunk és mi ez az project?

Mi egy olyan társulat vagyunk, akiknek elege van a spamekből ezért csináltunk mi is egy spamlistát. Ez a dnsbl.cyberground.hu címre hallgat. Igen, mégegy, hiszen már ígyis van kismillió belőle, ezért mi csináltunk mégegy ilyet. De miéert is? Mert úgy gondoltuk, hogy a szokásosan "spam" -nek megbélyegzett üzenetekkel mi nem fogunk foglalkozni, mert már a spamhaus, spamcop és társai amúgy is foglalkoznak velük, nem lenne semmi értelme sem, hogyha mi is elkezdenénk. Az openrelay vagy proxy mögött figyelő levelezőserverekre szintén van spamlista, ahogyan a dinamikus címek mögül küldöttekről is. Mi egy olyan szegmenst találtunk meg, akiknek a spamelése valamiért teljesen elfogadottnak számít, a legtöbb ország törvényei szerint rendben van a működésük. Bizony, a hírlevélküldőket találtuk meg, akik nap mint nap küldözgetik szét a spamet termékük reklámozása céljából. Ennek próbálunk mi egy picit gátat szabni.

Mi az alapfelfogásunk a spamekkel kapcsolatban?

Mi bizony ilyen megrögzött és földhözragadt típusok vagyunk, akik szó szerint veszik a "spam" fogalmát. Vagyis, kéretlen szemétként tekintünk rájuk. Így tehát a mi olvasatunkban spamnek minősül például, hogyha az utcán megállítanak és csakmost, csaknekünk akciósan el akarnak adni valamit, spamnek minősül a telefonhívás, ahol remek üzleti lehetőségekkel keresnek meg minket (vagy csak szimplán pénzt lejmolnak), spamnek minősül a szokásos viagra levél és bizony, spamnek minősül a mindenféle hírlevél, üzleti ajánlat, kihagyhatatlan lehetőség. Miért? Pusztán azért, mert mi SOHA NEM kértük.

Miért pont ezt a szegmenst találtuk be?

Az éremnek mindig két oldala van, szokták mondani. Miért pont a hírlevél spammerek gondolnák másképpen? Rengeteg védekezést hallottunk már tőlük, hiányos, tévesen megalkotott, vagy csak szimplán idejét múlt jogszabályokra hivatkozva, egyébb technikai kibúvókat keresve. Ennek ellenére, aki picit is járatos az üzleti szférának internet által nyújtott lehetőségeiben, tisztában van vele, hogyan is néz ez ki pontosan: Adott egy ilyen DM cég, dehát honnan lesznek neki email címei amikre spamelhet, hogyha a terméket amit el akar adni a kutya sem ismeri? Hát honnan, honnan nem, bizony különböző helyekről vesznek egy nagy adag email címet (telefonos spammerek a telefonszámokkal ugyanezt teszik). Fogják az így megvett címlistákat és elkezdik rájuk küldeni a spameket mindenféle programok által. Bizony, ez ilyen egyszerű. Hab a tortán, hogy ezek a cégek megszűnnek, átalakulnak, egymásba olvadnak, satöbbi. Ilyenkor a címlistáik egyesülnek, kibővülnek. Gondolom nem újdonság senkinek sem, hogy jóhiszeműen feliratkozott egy barkácsbolt hírlevelére, mert szeret otthon barkácsolni, kapta is rendesen az őt éredklő témában a hírleveleket. Majd, x idő elteltével hirtelen a barkácsáruk helyett hajnövesztő, potencianövelő, utazást reklámozó hírlevelek érkeztek neki. Igen, ilyenkor bizony az van, hogy a barkácsbolt csődbement, de a címlistákat továbbadták másoknak, akiknek az üzleti szegmensük nem pont ugyanaz, de hírlevelet küldözgetni azt ők is nagyon tudnak. Mivel ilyen cégek hetente ezer számra mennek tönkre és jön létre helyettük sok másik új, nyomonkövetésük szinte lehetetlen. Arról már ne is beszéljünk, hogy felesleges is, ugyanis amennyiben felveszem velük a kapcsolatot, hogy bizony ilyen emailt én nem kérek, az eredmény valószínüleg csak az lesz, hogy hirtelen mégtöbb spam fog érkezni mégtöbb helyről. Legjobb esetben is az a mindent elsöprő érv, hogy ott az emailben a leiratkozási link. Ez viszont picit nonszensz, ugyanis miért akarnék leiratkozni bármiről, amire soha fel sem iratkoztam?

A magyar jogszabályok vs. a mi elveink

Természetesen tisztában vagyunk a jogszabályok rendelkezéseivel, hogyha már belevágtunk egy ilyenbe, vettük a fáradságot és kigugliztuk a vonatkozó törvényeket. Jelenleg a magyar jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy:

A több esetben módosult 2001. évi CVIII. törvény (Ekertv.) az „elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről” szól. Egyértelműen megállapítja, hogy minden természetes személynek küldött elektronikus hirdetés (legyen az e-mailben vagy akár SMS-ben, MMS-ben stb. terjedő) csupán úgynevezett opt-in rendszerben érkezhet, azaz a címzett előzetes hozzájárulása után. Céges e-mail címekre (például info@cegnev.hu cím esetében) küldött levélnél opt-out rendszer működik: csak akkor számít törvénysértőnek az üzenet, ha a címzett cég korábban már arra kérte a reklámozót, hogy ne küldjön a címre hirdetést tartalmazó levelet. (forrás: http://spamwiki.hu)

Azzal is tisztában vagyunk, hogyha panaszkodni akar valaki a spamek miatt, az NMHH -hoz fordulhat a panaszával, de azt nagyon jól tudjuk, hogy ez semmit sem ér. Persze, hogyha érne valamit, nem csináltuk volna meg ezt a listát sem, mert minek. :) A helyzet viszont az, hogy mi nem fogunk szélmalomharcot vívni, nem teszünk feljelentést senki ellen sem (spamelés miatt legalábbis) hanem szimplán felírjuk a listánkra. Nagyon fontos ugyanis, hogy minket nem igazán érdekelnek a jogszabályok ide vonatkozó passzusai, ugyanis ezek csak a KÜLDŐ felet skatulyázzák, a FOGADÓ oldalon viszont azt csinálok, amit akarok. Hogyha akarom, semmilyen levelet sem fogadok el senkitől, így tuti nyugi lesz. Viszont, hogyha akarom, bizony kiszűrhetem a számomra spamnek minősülő üzeneteket, erről szól ez a lista is. Így akinek az ilyen típusú üzenetek spamnek minősülnek, bizony szabadon használhatják ezt a listát. A hibásak nem mi vagyunk, mi csak azokat a levelezőservereket védjük, akiknek üzemeltetői velünk értenek egyet. Jogunk van hozzá, ahogyan nekik is. Bizony, ilyen ez a demokrácia, nem kell minden szemetet elfogadni.

Szintén fontos és az elveink közé tartozik az ártatlanok vélelme. Sok spamlistát ér az a kritika, hogy nem veszik figyelembe az ártatlanokat, egész internet és tartalom szolgáltatók tartományait listázzák, hogyha azzal sem érnek célt, az internet szolgáltató internet szolgáltatóját is listázzák. Ilyet mi SOHA nem fogunk tenni, nem gondoljuk úgy, hogy ez etikus volna azokkal szemben, akik nem tettek semmi rosszat. Soha nem fenyegetünk meg senkit sem, hogy rúgja ki az ügyfelét. Amennyiben megéri bárkinek is spammereket hostolni, hát tegye meg. Nem kívánunk semmilyen elvi vagy jogi vitába bonyolódni senkivel sem. Mi csak azokat a levelezőservereket listázzuk, amikről kifejezetten a feljebb említett célú/tartalmú üzenetek mennek ki. Aki több ügyfélnek nyújt SMTP szolgáltatást, az vagy korlátozza a küldhető emailek számát amúgy is, vagy már blokkolta valamelyik másik lista. Az ilyen DM szolgáltatásokhoz saját tapasztalataink alapján az internet/tartalom szolgáltatók amúgy is külön IP címet adnak, vagy saját servert/VPS -t. Mi pedig vagyunk olyan jófejek, hogy megtaláljuk ezeket.

Kik kerülnek fel a listánkra és kiknek ajáljuk a lista használatát?

Mindazok felkerülnek, akik hírlevelet küldenek, DM (direct marketing) tevékenységgel kapcsolatban levelet küldenek, külön megkeresnek, hogy küldhetnek-e ilyen típusú üzeneteket (sicc!), bármilyen online/offline helyet reklámoznak benne, bármilyen felhívást tartalmaznak amit fontosnak gondolnak (de mi annál kevésbé), vagy egyszerűen csak üzenetük zaklatásnak minősül, de nem a klasszikusnak minősülő spameket küldték ki. Mindezek persze leges leginkább a magyar és angol nyelvű üzenetekre vonatkoznak, de lehet ez bármilyen más nyelven amit megértünk. A listára rögtön felírjuk azt az IP címet ahonnan egy ilyen típusú üzenet jött (azt a levelezőservert), vagyis természetesen nem email címek alapján történik ez. IP címekkel nehezebb variálni és bizony egy idő után azok is elfogynak.

Javasoljuk mindazoknak a lista használatát, akiknek hozzánk hasonlóan elegük van a fent említett tartalmu levelekből

A lista működésének az alapelvei

A következő elveket tekintjük mérvadónak, így mindig ezek alapján járunk el:

  • - A listázáshoz egyértelmű bizonyíték kell. Nem elég puszira bemondani, hogy valaki spamet küld. Mielőtt bárkit listáznánk, meggyőződünk arról, hogy aki a hírlevelet/értesítést kapta, nem kérte azt egy szolgáltatáson keresztül, nem iratkozott-e rá fel, nem kapta meg azért, mert egy feliratkozott szolgáltatásnál az egy harmadik félnek kiadta az email címét úgy, hogy az ÁSZF -ben rögzítette. Éppen ezért, a listázás sokkal valószínűbb, ha egy mindenhol terjedő adatbázisból került ki a cím, esetleg info@ céges címre érkezett.
  • - Minden listázás esetén a három csapás elvét alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy első kérésre levesszük a listáról a címet puszira. Második kérésre viszont megkérdezzük, hogy mégis mit tett annak érdekében, hogy a spamelés megszűnjön és válasz alapján mérlegelünk. Harmadik esetben pedig már csak akkor írjuk le a címet a listáról, ha biztosítékot kapunk a spamelés megszűnésére. Negyedik lehetőség értelemszerűen nincs. Az inaktívvá tett bejegyzések kereshetőek, de a listán ténylegesen nem szerepelnek. A keresett megjegyzés alatt látható lesz, hol tart a folyamat.
  • - A listázott IP címek egy év után elévülnek, tehát a bejegyzések törlődnek. Ez egyfajta tiszta lapot jelent, vagyis a három csapás elve újraindul.
  • - A három csapás elvének újraindítására viszont nincs lehetőség akkor, hogyha más spammel ugyanarról az IP címről. Tehát, ha eleinte Noname és Társa KFT. spammelt és eljátszotta a három csapás elvét, nem fog újraindulni csak azért, mert már Sufnintuning BT. tolja a spameket ugyanonnan.
  • - Mindig egyedi IP címek (/32) kerülnek listázásra! Egyetlen kivétel, hogyha egy nagyobb prefixről csak és kizárólag spamek érkeznek és semmilyen legális tartalom nem található rajtuk, csak az abuse. Ebben az esetben is hoszasabb levelezést fog megelőzni a prefix tulajdonosával és ha úgy érezzük, végképp nem jutunk dülőre vele, akkor listázzuk a prefixet. Ez viszont elég valószínűtlen és ritka.
  • - Szintén nem listázunk olyan IP címeket, amik shared hostingok, esetleg ISP vagy ESP levelezőserverek. Itt is az ártatlanság vélelmét tartjuk a szemünk előtt, vagyis kivétel csak akkor lehetséges, hogyha az a bizonyos levelezőserver csak és kizárolag a spamet önti magából, semmi hasznos infó nincs közte. Ebben az esetben is a listázás az üzemeltetőkkel történő körültekintő levelezés után történhet csak meg és szintén csak teljes kudarc esetén.